Стотици лекари в Сърбия изразиха съмнение относно достоверността на данните за разпространението на COVID-19 в западната ни съседка и поискаха смяна на местния Кризисен щаб. 

В отворено писмо до правителството и други компетентни институции, 350 сръбски медици определят здравната ситуация като „катастрофа“ и настояват за създаването на нов щаб, съобщава БГНЕС. 

Те настояват да се проведе разследване на твърденията за укриване на данни и прекратяване на „сплашването и политизацията, които нарушават личното достойнство на здравните специалисти“. 

„Цялостното облекчаване на ограничителните мерки в предизборния период (митинги, надпревари, турнири, празненства) доведе до загуба на контрол върху епидемиологичната ситуация и това по никакъв начин не може да бъде оправдано от професионални мотиви“, твърдят лекарите. 

Както се посочва в отвореното писмо, объркването по отношение на броя на болни и мъртви е причинено от несъгласуване със статистическите и епидемиологични очаквания, данните от ежедневната работа и противоречивите публични твърдения.