Нови протести и безпокойство се очакват в палестинските територии след решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел. Напрежението най-вероятно ще се покачи заради петъчната молитва днес.

Ситуацията сутринта е спокойна, но днес се очакват огромни демонстрации и покачване на напрежението и размирици, предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

„Призивът на „Хамас” е това да бъде ден на гнева. Те призоваха всички палестинци да излязат по улиците на Ерусалим и на окупираните територии и да демонстрират своя гняв срещу историческата реч на президента на САЩ Доналд Тръмп”, каза пратеникът на bTV.

На петъчната молитва днес в джамията „Ал Акса” ще се съберат хиляди мюсюлмани.  

Вчера по време на протестите полицията използва сълзотворен газ и гумени патрони.

“Някои евреи смятат речта на Тръмп и признаването на Ерусалим за столица на Израел за нетолкова популярно решение, което би дестабилизирало региона. Има и израелски граждани, които приветстват това решение”, отбеляза още Петър Нанев.

Експерти смятат, че речта на Тръмп е стратегическа стъпка към конфликт с Иран, който е един от най-големите врагове на Израел.

Лидерът на „Хизбула” Хасан Насрала снощи призова за интифада и много експерти смятат, че този регион е на прага на трета интифада. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък каза, че е въпрос на време и други държави да признаят Ерусалим за столица на Израел.

В допитване в САЩ, в което участваха около 1 млн. души, 41% са съгласни с решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, 39% са отговорили отрицателно, а 20% нямат мнение, посочи сънародникът ни Симеон Гаспаров от САЩ.

Според 48% от запитаните решението на американския президент няма да допринесе за ускоряване на мирния процес в Близкия изток. 13% са на обратното мнение, а останалите нямат мнение. 47% от анкетираните оценяват външната политика на Тръмп като много лоша, а 22% - като много добра. Останалите се колебаят.

Стабилността в Близкия изток е поставена на карта. Ще има много страдания и загинали от двете страни, прогнозира в „Тази сутрин” по bTV Стефан Тафров – дипломат и бивш зам.-външен министър.  

Според него решението на Тръмп е продиктувано, първо, заради това, че е предизборно обещание на американския президент и, второ, заради това, че той е притиснат  вътрешнополитически във връзка с разследването за влиянието на Русия върху американските избори и неговата собствена роля в този процес, което го заплашва сериозно.

„Той е несистемен играч, а когато американският президент е извънсистемен играч, това е много сериозен проблем за международните отношения”, отбеляза Тафров.

„Има и наблюдатели, които казват, че статуквото е толкова неприемливо, че трябва да се извърши нещо извънредно, за да се разбие. Въпросът е дали тази стъпка е в правилната посока”, допълни той.

Според него това ще забави мирното решение на конфликта. „Фундаменталният проблем е, че палестинците наистина трябва да приемат на практика правото на Израел да съществува. Докато това не се случи, няма да има мир между палестинци и израелци”, подчерта Тафров.

По думите му стъпката на Тръмп не ускорява този процес, а напротив – дава аргументи на „Хамас” и всички екстремисти в палестинския лагер.

Конфликт между САЩ и Иран няма да възникне във връзка с Палестина. Ще има много насилие, смята още бившият посланик.