Френският президент Еманюел Макрон обеща повишаване на минималната работна заплата и намаляване на данъците в отговор на продължилите седмици наред протести на „жълтите жилетки”, в които се стигна до сблъсъци и погром в Париж.

Снимка: EPA

Месечната минимална заплата ще нарасне със 100 евро от 2019 г., съобщи Би Би Си.

В  телевизионно обръщение към нацията Макрон отбеляза, че гневът на протестиращите е „дълбок и в много аспекти основателен”.

Планираното увеличение на данъците за пенсионерите с ниски доходи ще бъде отменено, а работодателите ще бъдат призовани да платят на служителите си освободен от данъци бонус за края на годината, допълни Макрон.

Снимка: EPA

Много хора са недоволни от условията на живот и имат усещането, че гласът им не се чува, каза френският президент.

„Приемам и моята роля в ситуацията – може да съм ви накарал да мислите, че имам други грижи и приоритети. Знам, че някои от вас са били наранени от думите ми”, призна Макрон.

„Искам да бъда много ясен пред вас тази вечер: ако съм се борил, за да разбутам политическата система, старите навици, лицемерието, то е защото вярвам повече от всичко в тази страна, че я обичам”, подчерта Макрон. Нищо обаче не оправдава насилието, категоричен беше той. „Когато насилието се развихри, свободата умира. Никакъв гняв не може да оправдае нападенията срещу полицаите”, заяви държавният глава.

Първите реакции на протестиращи тази вечер сочат, че протестното движение за момента ще продължи. Все още обаче не може да се предвиди дали Франция трябва да се готви за нова събота на шествия, които могат отново да доведат до безредици. 

В последния протест на жълтите жилетки участваха над 125 хиляди души. Над 1000 бяха задържани само в Париж.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!