Топ ултрамаратонец беше дисквалифициран от състезание за използване на автомобил по време на част от маршрута.

47-годишната Джоасия Заркзевски завърши трета в ултрабягане от Манчестър до Ливърпул. Тя е трябвало да измине 80 км, но се предполага, че по 4 км от трасето е преминала с кола, разказа Би Би Си.

Състезателката от шотландския град Дъмфрийс е била проследена от GPX данни, които показали, че тя се е справила с разстояние от 1,6 км от маршрута само за 1 една минута и 40 секунди. Световният рекорд на 1500 метра, поставен от жена, е малко над 3 минути и 53 секунди.

След състезанието организаторите получили информация за некоректно участие и измамна победа.

„След като прегледахме данните от нашата система за проследяване на състезания, GPX данни, разговаряхме с хора от екипа за събитието, с други състезатели и със самата Джоасия, можем да потвърдим, че тя вече е дисквалифицирана, защото е използвала превозно средство по време на част от маршрута“, коментира Уейн Дринклотър, изпълнителен директор на събитието.

Доклад за дисквалификацията е бил подаден и на Асоциацията по трейл бягания, която предоставя лиценза за събитието и е асоцииран член на UK Athletics.

Третото място в ултрамаратона вече е присъдено на следващия финиширал участник, който го е направил за 7 часа, 32 минути и 58 секунди. Първата дама взема трасето за 7 часа, 4 минути и 23 секунди.

Председателят на Шотландските атлети Дейвид Овенс коментира, че е много разочарован от случилото се предвид силните резултати на Джоасия през последните години.

„Надявам се, че тя може да остави това зад гърба си и че има невинно обяснение. Вярвам, че ще може да възобнови успешната си кариера“, казва още той.

Приятел на Джоасия Заркзевски, казва, че тя е пристигнала вечерта преди състезанието, след като е пътувала 48 часа от Австралия.

„Искрено съжалява. Бягането ѝ не вървеше по план. Сподели, че се е чувствала болна и уморена по трасето и е имало моменти, в които ѝ се е искало да се откаже. Тя напълно съдейства при разследванията на организаторите на състезанието и им даде пълен отчет за случилото се“, коментира Адриан Скот.

„Джоасия беше велик посланик на британския спорт и вдъхнови толкова много жени да бягат и да постигат целите си“, допълни още той.

През февруари на ултрамаратон в Тайпе в Тайван шотландката спечели категорично 48-часово състезание и постави световен рекорд на 255 мили - 411,5 км.

Състезавайки се за Великобритания в световното първенство на IAU на 100 км, тя спечели индивидуално сребро през 2011 г. и бронз през 2014 и 2015 г.

Тя също така представлява отбора на Шотландия в маратона на Игрите на Британската общност в Глазгоу през 2014 г.

През 2020 г., на 44 години, спечели 24-часово състезание в Австралия с дистанция от 236,561 км.

През годините е поставяла редица рекорди.