Водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и намира в Литва. Това съобщи в „Туитър“ литовският министър на външните работи Линас Линкявичус, предаде БТА.

Снимка: Reuters

Тихановска се очерта като главният съперник на президента Александър Лукашенко на президентските избори, състояли се в неделя. Той е на власт от 26 години и през уикенда спечели пореден мандат с над 3,4 от гласовете. От опозицията обявиха резултатите като фалшифицирани.

Екипът на Тихановска не е успял да се свърже днес с нея по телефона, след като тя е напуснала сградата на Централната избирателна комисия. По-рано Тихановска каза пред журналисти, че тя е спечелила изборите, а не Лукашенко.

По-късно местните разузнавателни служби обявиха, че са осуетили опит за убийството ѝ, който целял да я превърне в "жертвено агне на протестите".

Снимка: Reuters

„Важното е, че тя е в безопасност, тъй като преди това е била задържана в Беларус в продължение на около седем часа“, каза Линкевичус в ефира на литовското национално радио Ел Ер Те. Министърът не даде допълнителна информация как е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво планира да прави.

В центъра на Минск и в други беларуски градове в неделя вечерта започнаха масови протестни прояви на несъгласните с резултатите от беларуските президентски избори. При втората вечер на сблъсъците десетки бяха арестувани, един човек загина. Ранен беше и журналист.