Лидерът на най-голямата опозиционна партия на Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски късно снощи съобщи, че в страната има ново парламентарно мнозинство.

„Идва ново бъдеще, ново време и нова надежда. Изправени сме пред нови предизвикателства. Осъзнаваме и сме благодарни за подкрепата. Заедно ще успеем. Македония ще успее. Имаме ново парламентарно мнозинство“, написа Мицкоски в собствения си профил във „Фейсбук“ заедно със снимка, на която освен досегашните партньори на ВМРО-ДПМНЕ - "Албанският Алианс" и "Алтернативата", присъстват още Димитър Апасиев от "Левица" и Ариянит Ходжа от "БЕСА".

Ходжа бе министър на земеделието в досегашния кабинет на Зоран Заев. След срещата, която се състоя в парламента, Мицкоски направи специално изявление и съобщи, че ако Зоран Заев не подаде оставка, те ще поискат вот на недоверие в парламента.

"Има мнозинство и то ще гарантира, че правителството на СДСМ е вече минало. Очакваме оставката на Заев. Всички варианти са възможни", каза Мицкоски, без да уточнява какво означава това.

След втория тур на местните избори на 31 октомври премиерът Зоран Заев съобщи, че подава оставка поради слабите резултати на неговата партия - Социалдемократическия съюз /СДСМ/. В четвъртък стана ясно, че "БЕСА" напуска досегашната управляваща коалиция след решението на Държавната избирателна комисия да има повторение на гласуването в община Желино поради натиск от страна на водещата албанска партия - Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети.

"БЕСА" има трима депутати и с нейна подкрепа за към ВМРО-ДПМНЕ новото парламентарно мнозинство ще има 61 депутати в 120-местното Народно събрание на Северна Македония.

Веднага след оповестяването на новината, че в РСМ има ново парламентарно мнозинство Социалдемократическият съюз призова "за сътрудничество с всички демократични сили за да не се стигне до нови разправии, изоставане на РСМ и нови междуетнически конфликти".

Според СДСМ "на една маса са се събрали противниците на НАТО, на ЕС, антидемократичните структури, както и противниците на Преспанския договор".

"Този състав е в конфликт с принципите и политическите ценности. Подобен състав не може да предложи нищо, нито в интерес на гражданите, нито в интерес на националните интереси на страната, защото единственото общо на тази маса е желанието за власт. Ако наистина има ново парламентарно мнозинство, очакваме това нещо да се потвърди в парламента и да бъде избрано ново правителство. С една дума ще видим дали ще бъде избрано ново антидемократично правителство - с противници на Преспанския договор, на НАТО и ЕС“, заявяват от СДСМ.

"Евентуалното ново мнозинство ще трябва да поеме отговорност за справяне с пандемията, с енергийната криза, както и с предизвикателствата за европейската интеграция на страната и приемането на Бюджет за 2022 г., което е най-отговорната задача в този момент", се казва още в съобщението на СДСМ.

Според партията на Зоран Заев в новото парламентарно мнозинство участват "нацистите и фашистите от "Левица".

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети съобщи, че след оставката на Заев от партията водят „интензивни преговори с всички, освен с онези, които са срещу Охридския договор, Преспанското споразумение, Договорът за добросъседство с България, НАТО, ЕС, Република Косово и албанският език".

"За случващото в страната имам контакт със стратегическите партньори - САЩ, НАТО и ЕС", каза още Али Ахмети и подчерта: "Няма да действам под влиянието на емоции и еуфория. За всички действия ще бъдете информирани предварително. Заедно завинаги, включително при всяка битка“.

БГНЕС