Полицейският служител, ранен при нападение с нож на централен площад в Германия, е поставен в изкуствена кома, съобщи говорител на органите на реда. Състоянието му остава критично, заяви представителят на областната криминална полиция.

Мъж нападна с нож участници в митинг на крайната десница в югозападния град Манхайм в петък. В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда брадат мъж с нож, който се нахвърля на хора на централния площад „Марктплац“.

Един човек е наръган в крака, а полицай, който опитва да се намеси, е порязан по врата. След това друг полицай стреля по нападателя и служителите на реда успяват да го задържат. Той е претърпял операция и все още не може да бъде разпитан. Мотивите за действията му засега остават неизвестни.

В няколко медийни публикации се твърди, че заподозреният е 25-годишен мъж от Херат, Афганистан, който живее в южната част на провинция Хесен. Според източници от силите за сигурност той е женен за германка, която има две деца.

Нападението е извършено в заключителната част на кампанията за изборите за Европейски парламент, по време на която крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ отправя послание за опасността от мигрантите мюсюлмани.

Манхайм е град в югозападната част на Германия във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Намира се между градовете Франкфурт и Щутгарт.