Над 300 хиляди мирни жители са напуснали домовете си от 9 октомври до днес, за да се спасят от турската интервенция в Северна Сирия. 

В опит да убедят президента Ердоган да спре офанзивата, в Анкара пристигнаха американският вицепрезидент Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео.

Снимка: btvnovinite.bg

Още в първия ден на инвазията президентът Тръмп е изпратил писмо до турския си колега, в което го призовава да не се прави на корав и да не бъде глупав.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той му изпрати много остро послание. Както републиканците поискахме - Ердоган да не предприема това, да не застрашава живота на хиляди хора. И президентът го предупреди, че в противен случай го чакат тежки санкции”, разкрива Кевин Макарти,  лидер на републиканците в Камарата на представителите.

Операцията в населените с кюрди северни райони на Сирия е срещу терористичните, според Анкара, отряди, които действат в тясно сътрудничество с турската ПКК. Битките на кюрдските Сили за защита на народа на живо отразява партньорската на bTV местна телевизия „Рудау".

Снимка: btvnovinite.bg

„Те атакуват непрекъснато, но ние не ги пускаме, няма да им позволим да установят контрол над областта. Използваме всички възможни ресурси, ще дадем живота си, но ще защитим нашата земя”, заявява един от кюрдските бойци.

Според кюрдските власти, за 9-те дни бойни действия са загинали 280 цивилни.