Европейският парламент днес гласува да преустанови всякаква работа, свързана с Катар, след като отстрани Ева Каили от поста ѝ на заместник-председател след ареста ѝ заради обвинения в корупция, предаде ДПА.

Общо 541 евродепутати подкрепиха предложението, а само двама парламентаристи гласуваха против резолюцията.

"Европейският парламент преустановява всякаква работа по законодателни досиета, свързани с Катар, особено по отношение на либерализирането на визовия режим, както и планираните посещения, докато подозренията не бъдат потвърдени или отхвърлени", гласи черновата на предложението, видяна от ДПА.

Освен това следва да се осигурят повече персонал и средства за по-добро наблюдение и проверка на представителите, които кандидатстват за участие или са част от лобисткия регистър на ЕС, който следва да бъде разширен и за представителите на държави извън ЕС, се казва в проектопредложението.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви днес, че лично ще ръководи прилагането на реформите в законодателния орган на ЕС.

Тя обяви също така, че ще бъде направен "пълен и задълбочен" преглед на начина, по който парламентът взаимодейства със страните извън ЕС. Ще бъде преразгледано и прилагането на политиките на Европейския парламент, свързани с кодекса за поведение.

"Няма да има безнаказаност, няма да има замитане под килима ", каза тя, цитирана от БТА.