Обискираха офиси в Европейския парламент (ЕП) заради корупционния скандал със зам.-председателката Ева Каили от Гърция. Немското издание "Шпигел" съобщава, че белгийски следователи са претърсили днес десетки помещения в рамките на разследването.

Федералната прокуратура на Белгия заяви, че целта на претърсването на помещенията в Брюксел е била да се изземат компютърни данни от 10 служители на парламента. Последното претърсване е двадесетото от петък насам - 19 в апартаменти и едно в сградата на ЕП в Брюксел, което се извършва в Белгия във връзка с предполагаеми подкупи от страна на домакина на Световното първенство по футбол Катар, за да подобри имиджа си в Европейския арламент.

„Европейският парламент, дами и господа, е атакуван. Европейската демокрация е атакувана. Нашите отворени, свободни и демократични общества са атакувани“, заяви председателят на ЕП Роберта Мацола в Страсбург при откриването на последната за годината пленарна сесия.

Зам.-председателят на ЕП Ева Каили е сред четиримата заподозрени, които белгийските прокурори арестуваха и обвиниха в корупция. От прокуратурата в Белгия съобщиха още, че по време на обиските в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро, без да уточнява точната сума.

Гръцкият социалист Ева Каили и другите заподозрени, на които са повдигнати обвинения, ще се явят в сряда в досъдебната палата в Брюксел, съобщават още от прокуратурата в Белгия. Членовете на ЕП обикновено се ползват с имунитет, но в този случай той не действа, тъй като заподозряната е "хванат в крачка".