Седем души са получили хранително отравяне след консумация на риба балон в Турция, съобщи Си Ен Ен Тюрк. Те са хванали рибата в морето, след което са я сготвили и изяли. Малко по-късно всички се почувствали зле и са откарани в болница.

Единият от пострадалите е с опасност за живота. 

Рибата балон, известна и като Фугу, е със силен токсичен ефект поради това, че в нея се съдържа т.нар. тетродотоксин - изключително опасна отрова. 

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Тези риби са силно отровни, ако не се приготвят правилно.

Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши - сашими.

В Япония тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да приготви Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има задължителен сертификат за това.

Готвачът трябва да има солиден стаж само за да бъде допуснат до изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата, са различни.

Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на Фугу.

Рибата се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Противоотрова все още не е измислена. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.