Турция обмисля закупуването на 40 изтребителя „Юрофайтър Тайфун“ от европейските държави, тъй като вижда, че искането за F-16 от САЩ може да бъде изпълнено, съобщава източник от Министерството на отбраната на Турция.

Министърът Яшар Гюлер каза миналата седмица, че Турция води разговори с Великобритания и Испания. Съседката ни се интересува от закупуването на най-новата версия на бойните самолети.

Държавата членка на НАТО поиска от „Локхийд Мартин“ 40 изтребителя и модернизирано оборудване за други 79 самолета, предава Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя сделката, но има възражения от Конгреса, тъй като Турция забави разширяването на НАТО.

„Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Първият ни избор са F-16, но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, самолетите „Юрофайтър Тайфун“ са най-подходящата алтернатива на F- 16“, каза източникът.

Изтребителите „Юрофайтър“ се произвеждат от консорциум с участието на Германия, Великобритания, Италия и Испания, като се изисква съгласието на всички страни, за да се осъществи сделка. Това е и причината турският президент Реджеп Ердоган да отиде на посещение в Берлин на 17 ноември, където проведе среща с канцлера на Германия Олаф Шолц.