Трима души са починали, а 32-ма са хоспитализирани след консумация на яхния от морски костенурки, съобщи Би Би Си.

Десетки местни жители на провинция Минданао на Филипините са се оплакали от симптоми на хранително отравяне – диария, повръщане и коремни спазми, след като са яли от яхнията миналата седмица в крайморски град.

Морските костенурки са защитен вид и ловуването и консумацията им са забранени във Филипините.

Снимка: iStock

Те обаче са традиционен деликатес за някои общности от коренното население на островната държава.

Морските костенурки често се хранят със замърсени водорасли и могат да бъдат токсични, когато се готвят и консумират от хора.

Въпреки забраните в някои култури продължават да убиват тези морски животни заради тяхното месо и яйца. За яйцата се смята, че притежават лечебни свойства.

Снимка: iStock

Отровната яхния е била приготвена по традиционен начин – месо от костенурки и зеленчуци, задушени в оцет и соев сос.

Жителите на крайбрежния град, в който е приготвена, често се хранят с морски деликатеси – омари, риба и др.

Повечето от приетите в болница хора с хранително отравяне вече са изписани, а тримата починали са погребани незабавно – в съответствие с местната традиция, съобщават местните медии.

Четирима загинали и 68 отровени след консумация на месо от морска костенурка имаше и през 2013 г. на Филипините, припомня Би Би Си.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK