„Крю Драгън“ – първата частна капсула, достигнала Международната космическа станция, се завърна успешно у дома.

Двустепенна система от парашути беше използвана, за да подготви капсулата за кацане. Първият комплект намали скоростта на капсулата при навлизането ѝ в атмосферата и я стабилизира преди отварянето на основните парашути. 3 минути и половина след отварянето на парашутите капсулата се приземи във водите край Пенсакола, Флорида.

Системи за контрол на температурата поддържаха условията в кабината и в костюмите на астронавтите комфортни при навлизането им в атмосферата. Тогава носителят беше изложен на 1927 градуса по Целзий, според данни на НАСА.

Снимка: Reuters

Два часа преди планираното кацане, водата около платформата за приземяване беше равна и спокойна.

Преди историческото приземяване обаче синоптиците внимателно следяха и какво се случва с урагана „Исаяс“, който е със степен на тропическа буря.

След потвърждаването на метеорологичните условия, стъпките и показателите за време бяха синхронизирани между контролния център и екипажа на капсулата. Тогава беше дадено и разрешението за започването на двигателно горене, което изведе астронавтите от орбита.

Снимка: Reuters

Робърт Бенекен и Дъг Хърли ще останат в кабината в рамките на по-малко от час, преди да се завърнат към живота на Земята. Тогава капсулата ще бъде прибрана за повторно използване.

Следващата мисия на НАСА е планирана за септември – този път с четирима астронавти на борда на „Крю Драгън“.