Вчерашният инцидент с круизен кораб във Венеция предизвика протести. При опита си да акостира, лайнерът удари туристическо корабче.

Това се случи в канала Джудека, близо до популярният площад „Сан Марко”. При сблъсъка бяха ранени четирима души от туристическото корабче, както и един човек на борда на лайнера. Според собственика на 270-метровия лайнер, единият от двигателите е отказал и е излязъл извън контрол.

Организираните протести подканват за забраняване на големи круизни кораби да акостират във италианския град. Местни жители изразиха загриженост, като споделиха, че е била избегната трагедия. Според тях Венеция не е изградена от бетон и ако съседни къщи са били ударени, ситуацията е можела да се влоши значително. Въпреки забраната приета преди няколко години, тя не се спазва.  

Робърт Мей, успял да заснеме видео на случващото се сподели: „Беше доста плашещо да се види удара и как малката лодка беше приклещена.”

Венецианските власти обещаха, че преминаването на туристически лайнери ще бъде забранено. Данило Тонинели, италианският министър на транспорта, заяви, че скоро ще бъде представен нов маршрут за големи плавателни средства, така че Венеция да не загуби туристите, които пътуват по вода.