Възможностите за незабавен общ европейски отговор на резкия скок на цените на горивата са ограничени, а помощта за най-засегнатите трябва да се реши на национално ниво. Това стана ясно тази нощ на Европейския съвет в Брюксел.

Намаляването на тарифи и финансовите помощи за най-засегнатите домакинства и предприятия са част от възможните мерки в отговор на рекордните цени на горивата. Това обаче са действия на национално ниво.

Искането на редица държави членки за незабавен общ европейски отговор се оказва неизпълнимо в краткосрочен план. Това стана ясно след близо 8-часов дебат на евролидерите.

Енергийните източници и системи на 27-те държави членки са крайно различни и ЕК тепърва трябва да предложи общи действия в средносрочен план, за да се намерят начини за по-ниски цени, както и за увеличаване на газовите хранилища.

В заключенията на Съвета се отбелязва, че Европейската инвестиционна банка трябва да проучи възможностите за инвестиции в зеления преход, за да се отговори на климатичните амбиции на Европа.

Тревожна остава епидемичната ситуация в някои страни членки, се казва в заключителния документ на срещата. В него не си споменават конкретни имена, но неофициално изразените тревоги са свързани с нивото на ваксинация в България и Румъния.