Най-горещата тема за Европа в момента – скокът в цените на горивата е водеща за Европейския съвет в Брюксел.

Темата разединява крайно Европа, така че Съветът може да завърши и без конкретен отговор. Едни държави смятат, че има достатъчно възможни действия на национално ниво. Други обаче искат общи покупки на газ за Европа. Трети пък настояват за отсрочки и отстъпки в климатичните амбиции на Съюза и това са страните, зависещи от въглища, сред които и България.

Скоковете в цените са временни, смятат така наречените пестеливи страни, водени от Нидерландия. Не са необходими промени на европейско ниво, смята и Германия. Испания обаче настоява за общи покупки на газ, като тези с ваксините.

"Може да се действа на национално ниво, за да се защитят максимално домакинствата и предприятията. Може да се търси и по-добра координация на европейско ниво, но тя би имала ефект в по-дългосрочен план", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

България ще постави въпроса за връзката, която Брюксел отрича, между настоящата енергийна криза и климатичните амбиции за намаляване на вредните емисии с 55% до 2030 г. Страната ни трябва да спре традиционни мощности, без да е готова с нови, коментира президентът Радев.

"Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата. Освен това, заедно с други 9 държави, сред които и Франция, ще настояваме в спешен порядък да бъдат признати и включени в списъка с екологично-устойчиви икономически дейности, ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ", заяви държавният глава.

Напрежение днес се очаква и заради сблъсъка с Полша след решението ѝ против върховенството на европейското право.

"Очаквам с нетърпение дебата с евролидерите, ние всички трябва да поемем отговорностите и да защитим основните ни ценности", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Водещи страни като Франция и Германия предпочитат решение по дипломатичен път, вместо финансови санкции срещу Полша.

Очаква се разглеждането и на още една гореща тема - различията в нивото на COVID епидемията в държавите членки.

Без да са споменати имена в дневния ред, неофициално тревогите са свързани с нивата на ваксинация в България и Румъния.