Японските граждани, които отдавна са свикнали да носят маски преди пандемията, се стичат към нови курсове, за да се научат как да се усмихват.

По време на COVID -19 всички забравихме как да общуваме. Разговорите се превърнаха в въпрос на гледане.

Японците имат традиция да носят маски и преди пандемията, но след нея забравили как да се усмихват и да тълкуват основните социални знаци, свързани с изражението на лицето.

Според Ройтерс, след премахването на маските, японските ученици от поколение Z са се обърнали към професионални треньори, за да наваксат изгубеното изкуство на истинската усмивка.

Докато маските вече бяха обичайна практика в Япония преди COVID-19, особено през зимата и пролетта, за борба с настинки и сенна хрема, употребата им рязко нарасна, когато стана официален съвет на правителството да се носят по време на най-лошия период на епидемията.

Тъй като насоките за носене на маски бяха облекчени през март, Япония значително увеличи услугите за обучение по усмивка.

Един 20-годишен студент по дизайн, Химавари Йошида, който посещава часовете, каза пред Ройтерс: „Не съм използвал лицевите си мускули по време на COVID-19, така че това е добро упражнение“.

Средно един час по усмихване струва приблизително 55 долара.