Без ток и вода и към този момент са гръцките курорти, ударени от внезапната, силна буря снощи. 

Голяма част от пътищата на Халкидики вече са проходими. Засега непочистена е само отсечката от Мудания до Касандра. Повечето туристи отбелязват, че нямат намерение да прекъснат своята почивка.

Гръцката армия и стотици спасители оказват съдействие за отстраняване на пораженията.

Седем души загинаха, а над 100 бяха ранени при бурята. Местен моряк и туристи от три националности загубиха живота си в апокалипсиса. 

Най-много са жертвите около Созополи, на първия ръкав на Халкидики, на 80 километра от Солун. Чешка двойка загина, след като силните ветрове отнесоха караваната им.

Жена и момче от Румъния загубиха живота си при срутване на покрив на ресторант в Неа Плагия. Руснак и синът му бяха убити от паднало дърво л Неа Потидея в началото на първия ръкав.

След бурята курорти осъмнаха без ток и течаща вода. 80 процента от Халкидики останаха без електричество, но властите завиха, че очакват да се справят с проблема до два дни. Дотогава ще бъдат предоставени генератори.

В таверните останаха чинии с недокосната храна. Опустошени бяха дори местни гробища.

В Неос Мармардс, където има стотици българи на почивка, бурята връхлита на три пъти през нощта. Първият най-силен порив с градушка и торнадо е след 23 часа.

Всички прозорци на хотелите са изпочупени. Пътят е непроходим. Няма ток и вода. Кметството не работи.

Снимка: EPA

Сънародниците ни с изпотрошени автомобили чакат застрахователните власти да си свършат работата. Общината обаче няма как да издаде документи за щетите от бурята, защото няма ток.

Бурята събори електрически стълбове с високо напрежение. Силни ветрове и проливни дъждове имаше и в други части на Гърция.