Шок на Халкидики, след като част от полуострова беше пометена от внезапна мощна буря. Загинаха шестима туристи, сред които две деца.

Властите обявиха, че има и седма жертва - вероятно местен рибар. Няма данни за пострадали българи. На полуострова е обявено бедствено положение.

Снимка: EPA

Съобщава се за повече от 100 ранени. Нанесени са много материални щети.

Най-много са жертвите около Созополи на 80 километра от Солун по крайбрежието към първи ръкав на полуостров Халкидики. В района е намерено и тяло на мъж, вероятно на гръцки моряк.

54-годишна жена и осемгодишно момче от Румъния загинаха при срутване на покрив на ресторант в Неа Плагия.

Руснак и сина му бяха убити от паднало дърво в Неа Потидея в началото на първия ръкав на полуострова.

Бедствието стана при предупреждение - код червен - за много опасни валежи в цяла Северна Гърция.

След бурята курорти осъмнаха без ток и течаща вода. 80 процента от Халкидики останаха без електричество, но властите завиха, че очакват да се справят с проблема до два дни.

Петя и Донка са на ваканция в Гърция от събота - снощи се отказват от вечерната си разходка и се прибират в хотела си заради лошото време, без предполагат какво още последва.

Снимка: EPA

На полуострова е обявено извънредно положение, стотици спасители помагат на бедстващите. От местната служба за гражданска защита определиха бурята като "безпрецедентно явление".

С ветрове над 100 километра в час бедствието връхлита внезапно и продължава броени минути, разказаха oцелели туристи.

Снимка: EPA

В някои курорти няма и течаща вода. В таверните останаха чинии с недокосната храна. Опустошени бяха дори местни гробища. 

Гръцката армия оказва съдействие за отстраняване на пораженията от бурята. По някои пътища в Гърция се образуваха тапи. 

В курортното селище Неос Мармарас, където има стотици българи на почивка, бурята връхлита на три пъти през нощта. Първият най-силен порив с градушка и торнадо е след 23 часа .

Снимка: bTV

До сутринта бурята удря още два пъти селището. Летят шезлонги, някои от тях са носени от вятъра над 500 метра, блъскат се в автомобилите, в сградите, изкоренени са дървета.

Всички прозорци на хотелите са изпочупени. Пътят е непроходим. В селището няма ток и вода. Кметството не работи. Сънародниците ни с изпотрошени автомобили чакат застрахователните власти да си свършат работата.

Общината обаче няма как да издаде документи за щетите от бурята, защото няма ток.