Солидарност в трудния момент и горчив присмех в лицето на тероризма – с такива реакции са пълни социалните мрежи като „Фейсбук”, „Туитър” и „Инстаграм” след атентатите в Брюксел.

Те бяха извършени тази сутрин на едно от летищата в града и в метрото на белгийската столица. Отговорност за нападенията пое „Ислямска държава”.

Основни герои в карикатурите, които потребителите поставят в профилите си в знак на подкрепа към белгийския народ, са някои национални символи – Манекен Пис (пишкащото момченце от фонтана в Брюксел, чието име на английски език звучи близо до думата за мир, peace):

комиксовият образ Тинтин, който днес е тъжен:

Атомиумът, който плаче:

 

#PrayForBrussels #PrayForTheWorld

A photo posted by nads (@bdlndsnad) on

и дори пържените картофки, които днес са невъзпитано груби:

Други обаче са мил израз на подкрепа.

 

#brussels

A photo posted by ShannenDoherty (@theshando) on

Лайтмотив е близката връзка между атентатите в Париж от ноември и днешните терористични атаки в Брюксел. Те бяха извършени само четири дни след залавянето на Салах Абдеслам – терористът, сочен за мозък на нападенията във френската столица отпреди четири месеца.

„Кръвта на всички ни е от един цвят”, гласи посланието на този пост:

В знак на солидарност хората в „Туитър” използват хаштаговете #JeSuisBelge („Аз съм белгиец”) и #JeSuisBruxelles („Аз съм Брюксел”). Жителите на белгийската столица използват платформата за микроблогинг и за да предлагат свободни стаи и транспорт на хора в беда.

Помощ се предлага чрез хаштаговете #Brussels Lift (#БрюкселскиТранспрт) и #IkWillHelpen ("Искам да помогна"), #PorteOuverte ("Отворена врата") и #OpenHouse ("Отворен дом").

След днешните атентати, при които загинаха над 30 души, а близо 200 бяха ранени, „Фейсбук” активира опцията си "Проверка за безопасност". Тя дава възможност на потребителите да успокоят близките и приятелите си, че са добре.