Специалисти на министерството на отбраната на Русия са извършили предварителен анализ на записите на едната от черните кутии на падналия в неделя в Черно море самолет, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Осведомен източник каза за агенцията, че се потвърждава версията за грешка при пилотирането, която се очертава като основна. 

Интерфакс подчертава, че източникът не е посочил никакви подробности, свързани с разшифроването на записите и че агенцията няма официално потвърждения на тази информация. 

По-рано друг източник на агенцията каза, че самолетът е паднал поради недостатъчна за излитане подемна сила на крилото.

Задкрилките на Ту-154 са функционирали несъгласувано и това е причинило загуба на подемна сила и недостатъчна скорост за набиране на височина. Няма официално потвърждение или опровержение и на тази версия. 

В онлайн медията Лайф.ру бе публикуван разговор, за който се твърди, че е от пилотската кабина на самолета. Единият пилот вика на другия, че има проблем със задкрилките, а след това се чува вик: "Командире, падаме!".

Достоверността на тази информация не може да бъде проверена, отбелязва Асошиейтед прес, но добавя, че се смята, че порталът има добри връзки в службите за сигурност.

Междувременно стана ясно, че водолази са извадили и трите черни кутии на машината. Те са в добро състояние и се очаква да дадат достатъчно информация за причините за катастрофата.