Предизборният дебат между двамата претенденти за президентския пост във Франция – действащият държавен глава Никола Саркози и кандидатът на социалистите Франсоа Оланд продължи 2 часа и 50 минути, беше наблюдаван от близо 20 милиона души и не промени по никакъв начин настроенията на французите на три дни от втория тур на вота на 6 май.

Двамата кандидати оставиха трайното впечатление, че не само не се харесват лично, но и няма взаимно уважение  към политиките, които всеки от тях защитава.

Обвиненията в обиди и клевети съпътстваха наболелите въпроси като безработицата, данъчната политика, кризата с държавните задължения, правото на гласуване за чужденците във Франция, ядрената енергетика, стилът на президентско управление, който всеки един от кандидатите иска да прокара. Водещи въпроси бяха разбира се икономиката и ролята на Франция в ЕС, както и сигурността и имиграцията.

Дясно-ориентираните издания във Франция днес обръщат внимание, че по темата стилът на президентско управление Франсоа Оланд е успял докато развива тезата си – за трите минути предоставени на всеки от кандидатите – да повтори 16 пъти „Ако аз бъда президент”.

Агресивните нападки на Никола Саркози, който през 2007 г. успя „да укроти” опонентката си Сеголен Роял с постоянните реплики „успокойте се, моля ви”, не успяха да променят с нищо предварителните нагласи на французите преди втория тур в неделя.

Ранните социологически сондажи от снощи и рано тази сутрин сочат, че подкрепата за двамата претенденти остава в рамките на 53,5 – 54 % за Франсоа Оланд срещу 46,5 – 47 % за Никола Саркози.