След 16 години в Швейцария, алжирецът Рашид Иберсиен се завръща в родния си регион Кабили, за да управлява малък бизнес, който сега е известен като най-доброто швейцарско сирене в града, а посолствата са сред най-добрите му клиенти.

„Правя това от 2006 г. - откакто се върнах в Алжир. Живях в Швейцария 16 години. Сега тук търсенето на сиренето рязко нарастна. Не можем да задоволим всичките си клиенти, защото нашата работа се основава на доброто качество на млякото. Не можем да увеличим производството, докато нямаме мляко с добро качество, понякога продукцията ни свършва. Проблемът е, че разполагаме само с между 700 и 1000 литра мляко на ден - което прави 80 килограма сирене, а нашите клиенти бързо го изкупуват. Сред тях са представители на държавни институции и посолства“, споделя Рашид пред Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

„Мечтая да започнем да произвеждаме сирене, което лекува определени заболявания. Затова работим с екип, в него сме привлекли международно признат лекар. Насочили сме се към ортомолекулярната медицина. Искаме да подсилим имунитета с хранене – със сирене, което е богато на протеини. Работим върху бъдещи сирена, които лекуват болести“, обяснява още той.

„Реших да се върна в Алжир заради потенциала, който има. Работим с камилско мляко. Международно признати изследователи проучват как то се отразява върху човешкия имунитет.

Правим и швейцарското сирене, прясно сирене с чесън и билки, сирене от козе мляко, моцарела, пържоли от сирене", казва алжирецът.

Снимка: Ройтерс

Магазинът на Рашид Иберсиен се намира в село край град Тизи Уезу, който е на 120 километра източно от столицата Алжир.

Той се надява да разработи продуктите си и те да се превърнат в алтернативна медицина, която доставя на хората необходимите хранителни вещества за повишаване на имунитета им.

Окуражен от нарастващата си популярност, Иберсиен вярва, че алжирският пазар има огромен потенциал и цели да разрасне бизнеса си още повече.