Световноизвестният скулптор и художник, нашият сънародник Христо Явашев-Кристо, усилено работи по най-новия си проект. Инсталацията, озаглавена "Плаващи кейове", се изгражда върху италианското езеро "Лаго д'Изео" и трябва да бъде готова в средата на юни.

Плаващите кейове ще свързват брега на езерото с малкия остров Сан Паоло в средата на Лаго д'Изео. Общата им дължина ще бъде 3 километра, а широчината им - 16 метра. Творецът е вложил в проекта близо 16 милиона евро, като част от средствата е получил от продажбата на чертежите. Инсталацията ще бъде показана в продължение на 15 дни през юни.

Снимка: Снимка: Wolfgang Volz, christojeanneclaude.net

"Този проект е много вълнуващ за мен. Жан-Клод вече не участва в него. Опитвахме се да го осъществим повече от 40 години. Сега най-после го правя и дори не знам как да го направя. Всеки проект е като едно пътешествие", казва творецът.

Снимка: Снимка: Wolfgang Volz, christojeanneclaude.net

Аз, Кристо, създавам и после развалям творби за милиони, но не търсете в тях символика, а се наслаждавайте на пейзажа - така българският творец, който скоро ще навърши 81 години, обобщава своето изкуство в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".

Интервюто Кристо дава по повод изложбата, наречена "Кристо и Жан-Клод - Водни проекти", която беше открита в Музея на Санта Джулия в италианския град Бреша, както и по повод предстоящия му голям проект в Италия.

Изложбата в Бреша продължава до 18 септември и в нея за първи път е събрано всичко, свързано с така наречените водни инсталации на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод.

Експозицията включва каталог от мащабните проекти на творческия тандем, реализирани, или само планирани, в периода 1961 г.-2016 г.

Именно един от мащабните водни проекти е този в езерото Изео. Това е и голям проект, който Кристо реализира след смъртта на съпругата си.

Снимка: André Grossmann, christojeanneclaude.net

Проектът "Плаващи кейове" в Изео ще бъде инсталиран от 18 юни до 3 юли. Две седмици хората ще могат да се разходят по повърхността на северното италианско езеро по пътеки дълги 3 километра.

Кейовете ще бъдат направени от 70 хиляди квадратни метра специална тъкан в жълто-оранжев нюанс и от плаващи понтони с широчина 16 метра, съставени от 200 хиляди полиетиленови куба с висока плътност.

Снимка: Снимка: Wolfgang Volz, christojeanneclaude.net

Чрез тези плаващи кейове крайбрежният град Сулцано ще бъде свързан с остров Монте Изола. Повече подробности за проекта могат да бъдат открити на сайтовете www.thefloatingpiers.com и www.christojeanneclaude.net.

Снимка: Снимка: Wolfgang Volz, christojeanneclaude.net

Кристо допълва, че проектите, по които е работил с Жан-Клод и по които работи и сега, превръщат в произведение на изкуството признанието на дадено място по света. Относно проекта в езерото Изео Кристо казва, че идеята се корени в друг проект за разпъване на платно над река Арканзас в САЩ.

Работата по този проект, наречен "Над реката", Кристо и Жан-Клод са започнали още през 1992 г., а идеята за него им е хрумнала за една вечер, но той така и не е стигнал до финал засега.

В интервюто за "Кориере дела сера" Кристо говори в множествено число, сякаш Жан-Клод все още е с него, въпреки че тя почина през 2009 г.

"Станахме известни с това, че опаковахме сгради и монументи, но елементът на водата е бил и ще бъде важен в нашата работа", казва Кристо пред изданието. В отговор на въпроса дали той и Жан-Клод са прекарали живота си в опит да променят света чрез проектите си, Кристо призовава да не се търсят символични значения на творбите му, като например паралел между ефимерността на живота и временния характер на проектите му с Жан-Клод.

"Онова, което ни интересува, са действителните неща - водата, която ще се чувства под краката в езерото Изео, или шумът на вятъра в километрите плат, с които облякохме Сентръл парк, казва Кристо, визирайки реализирания вече проект "Портите" в Ню Йорк.

Снимка: Снимка: Wolfgang Volz, christojeanneclaude.net

"Нашето изкуство е осезаемо, телесно и материално, нашето изкуство е възраждане на усещания, които днес са притъпени от виртуалния свят. Забелязвате ли, че децата днес играят все по-малко на открито? Ние връщаме мириса на влагата, световъртежа, който се получава при вървенето по повърхността на водата, ехото на долината", казва Кристо.

Говорейки за проектите си, които често пъти се реализират доста сред първоначалния замисъл, Кристо казва, че за творческия тандем е било от най-голямо значение времето, през което творбите са били реализирани, например 14-те дни, през които Райхстагът в Берлин беше опакован след години на административни стъпки, на проучвания и на подготовка.

В интервюто творецът споделя, че скиците и рисунките на проектите, представяни на изложби, са от значение за реализиране на проектите. Някои от експонатите в изложбите достигат цена от 1 милион евро. Тези суми плюс кредити от банки, които вярват в творбите на Кристо и Жан-Клод, са икономически модел за финансиране на проектите и този модел дори вече се изучава в Харвардския бизнес колеж.

Снимка: André Grossmann, christojeanneclaude.net

В отговор на въпроса какво е най-важното нещо, което е научил от Жан-Клод, Кристо казва, че това е нещо, което двамата са научили един от друг, а именно да не съдят никога работата на други творци.

Говорейки за трудностите в началото на живота си като бежанец, Кристо казва: "Аз самият избягах от комунистическия режим и в миналото бях бежанец. Но бежанците днес страдат много повече".

Плаващите кейове привличат стотици хиляди туристи

Плаващите кейове бяха обявени от туристическия справочник "Лонли планет" за една от атракциите на 2016 г., които не трябва да се пропускат. За тях писа пространно и в. "Ню Йорк таймс". Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието, предаде БГНЕС.

Кметът на остров Монте Изола Фиорело Турла е много доволен от случващото се, но също така не крие задоволството си от това, че Плаващите кейове ще са магнит за туристите само няколко седмици, защото 1800-те жители на острова му държат да запазят своята изолираност и в бъдеще.

Иначе Турла признава, че е силно впечатлен от Кристо, който на 81 години има жизнеността и енергията на 20-годишен. Турла споделя, че за него е било истинско щастие да се запознае с такъв творец.

Твърди се, че проектът "Плаващите кейове" е бил планиран за Токио или за Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни. За местните власти, за хотелиерите и ресторантьорите, Плаващите кейове на Кристо са възможност за привличане на внимание и на туристи върху тази част на Италия.

Освен това се твърди, че Кристо се е влюбил в района на Изео и по-специално в остров Монте Изола, който е насред езерото и който е най-големият езерен остров в Италия и в Южна и Централна Европа.

Според някои информации Кристо е избрал да реализира проекта си в Италия и заради приятелството си с клана Гусали Берета, собственик на оръжейната компания Берета.

Не случайно Плаващите кейове на Кристо ще заобиколят остров Сан Паоло в Изео, където живее семейството Гусали Берета.