Рядко срещани артефакти, извадени от „Титаник“, разкриват неразказани истории за съдбата на пътниците на злополучния кораб. Ценните предмети от най-известното корабокрушение в света се съхраняват в склад, чието местонахождение се пази в строга тайна.

Снимка: Getty Images

Заради стойността на съдържанието Би Би Си разкрива само, че той се намира някъде в Атланта, Джорджия, САЩ.

Вътре рафтовете са пълни с хиляди предмети - от преобърната вана и вдлъбнат илюминатор до сложно гравирани стъклени изделия и малки копчета. 

Екипът получава рядък шанс да разгледа склада и да представи историите зад някои от тези предмети. Сред тях са чанта, изработена от кожа на алигатор, и малки флакони с парфюм с все още неизветрял аромат.

Чанта от алигатор

Чантата, изработена от кожа на алигатор, е оцеляла десетилетия в дълбините на Северния Атлантик.

Деликатните предмети в нея също са запазени и разкриват подробности за живота на нейния собственик - пътник от трета класа на име Мариан Мануел. Красивата и модерна чанта обаче крие трагична история.

„Тя е била 63-годишна мелничарка и е пътувала до САЩ, за да бъде с дъщеря си, която наскоро е овдовяла“, разказва Томасина Рей, директор на колекциите на RMS Titanic Inc - компанията, възстановила артефактите.

Снимка: BBC

Сред предметите вътре е имало избледняла снимка, за която се смятало, че е на майката на Мариан Мануел. Имало е и документи, необходими за новия ѝ живот в Америка, включително ръкописно препоръчително писмо от бившия ѝ хазяин в Лондон.

В писмото се казва: „Винаги сме смятали, че мис Мануел е добър наемател, който плаща своевременно.“

В чантата от алигатор е имало и карта за медицински преглед, тъй като всички пътници от трета класа трябвало да докажат, че не внасят болести в САЩ. Този документ обаче разкрива трагичен обрат в съдбата на Мариан Мануел.

Снимка: Wikimedia Commons

Мануел е имала билет за Majestic – друг кораб на White Star Line, но той не е отплавал и тя е била прехвърлена на „Титаник“, където става един от 1500-те души, които губят живота си.

Снимка: BBC

„Възможността да разкажем нейната история и да имаме тези предмети е наистина важна. В противен случай тя е просто още едно име в списъка“, казват от RMS Titanic Inc.

Флакони с парфюм

 

От дълбините на потъналия кораб са извадени и предмети, принадлежали на оцелели хора – малки флакони с парфюм. Въпреки че са запечатани, силният им аромат се усеща дори след десетилетия на морското дъно.

Всъщност на борда на „Титаник“ е имало продавач на парфюми, който е имал в себе си над 90 такива малки флакона с парфюми. Името му е Адолф Заалфелд и пътува като пътник втора класа. Той е един от 700-те души, които оцеляват.

Снимка: BBC

Тъй като по време на евакуацията жените и децата са имали предимство, някои мъже, които са успели да напуснат кораба, са останали обезпокоени и това вероятно им е повлияло. 

Снимка: BBC

„Беше починал, когато открихме това. Доколкото разбирам, той е живял с известна вина - вината на оцелелия“, казва Томасина Рей.

Бутилка шампанско

В колекцията с намерените артефакти влиза и бутилка шампанско с тапа в горната част и течност вътре в нея.

Когато „Титаник“ потъва през 1912 г., след като се удря в айсберг, корабът се разцепва и съдържанието му се разпилява, създавайки огромно поле от отломки.

Снимка: BBC

„На дъното на океана има много бутилки, както и много тенджери и кухненски съдове, защото „Титаник“ всъщност се е разпаднал около една от кухните“, разказва Томасина Рей.

На борда е имало хиляди бутилки шампанско. Собственикът на лайнера е искал пътниците от първа класа да изпитат максимален лукс, с разкошна обстановка и най-добрите храни и напитки.

Снимка: Getty Images

„Беше като плаващ дворец, „Титаник“ трябваше да бъде най-луксозният лайнер“, допълва г-жа Рей.

Нитове от „Титаник“

 

Когато се сблъсква с айсберга, „Титаник“ е на първото си плаване от Саутхемптън до САЩ. Корабът е бил снабден с модерни за времето си системи за безопасност и е бил известен с това, че е непотопяем.

Снимка: RMS Titanic Inc

Томасина Рей показва някои от нитовете на кораба – здрави метални щифтове, които са съединявали дебелите стоманени плочи. Те са били повече от три милиона.

„Когато „Титаник“ потъна, имаше теория, че може би са използвали некачествени материали и това е довело до по-бързото му потъване", обяснява Томасина.

Снимка: Getty Images

Някои от тези нитове са тествани, за да се види дали съдържат някакви примеси.

„В тях имаше висока концентрация на шлака, която е стъклоподобен материал. Това ги прави може би малко по-крехки в студа. Ако са били крехки и някоя от главите на нитовете се е откъснала по-лесно, това би могло да позволи на шева да се отвори там, където се е ударил айсбергът, и да го направи по-голям, отколкото би бил иначе“, допълва тя.

Снимка: Getty Images

По думите ѝ все още има какво да се научи за това как точно е потънал корабът.

Американската компания RMS Titanic Inc е единствената, която притежава правата да извлича предмети от кораба. Това право ѝ е предоставено от американски съд през 1994 г., но при строги условия - предметите трябва винаги да остават заедно, така че да не могат да бъдат продавани поотделно, и трябва да бъдат правилно съхранени.

Снимка: Getty Images

През годините компанията е прибрала 5500 артефакта от мястото на корабокрушението, част от които са част от изложби по целия свят. Досега всички артефакти са били събирани от полето на отломките, но наскоро фирмата предизвика полемика.

Снимка: Getty Images

Тя заяви желанието си да извлече предмет от самия кораб - радиооборудването на Маркони, което е предавало сигналите за бедствие на „Титаник“ в нощта на потъването. Някои обаче смятат, че останките от кораба са гробно място и трябва да бъдат оставени на мира.

Снимка: Getty Images

Освен че проучва настоящото състояние на радиостанцията, екипът идентифицира и предмети в полето от отломки, които би искал да извади при бъдещи гмуркания.

Снимка: Wikimedia Commons

Предстои да разберем какви артефакти още ще бъдат извадени и какви неразказани истории ще разкрият за злополучния „Титаник“ и неговите пътници.