Правителството на САЩ официално прекрати съдебната си битка срещу предстоящата експедиция до останките на "Титаник", след като компанията, която държи правата за спасяване на отломките от кораба, ограничи плановете си.

В съдебни документи, внесени миналата седмица, Вашингтон отбелязва, че може отново да заведе иск срещу бъдещи експедиции, ако те нарушават федерални закони и споразумението с Великобритания за третиране на отломките като гробно място.

Съдебните спорове започнаха миналата година, след като компания „Ар Ем Ес Титаник Инк." обяви експедицията, планирана за средата на месец юли тази година.

Базираната в щата Джорджия фирма първоначално предвиждаше да заснеме отвътре фюзелажа на кораба и да събере артефакти.

От компанията добавиха, че е възможно да приберат свободно стоящи предмети от кораба, включително и от залата, от която потъващият кораб е подавал сигнали за помощ.

През август миналата година правителството на САЩ заведе дело с аргумента, че влизането във вътрешността на потъналия кораб и всяко физическо действие, нарушаващо целостта на отломките, е регулирано от федерален закон от 2017 г. и от споразумение с Великобритания.

И двата документа третират мястото на потъналия кораб като мемориал на над 1500 души, загинали, след като "Титаник" се блъска в айсберг и потъва през 1912 г.

Сред аргументите на правителството са още възможно увреждане на артефакти, както и фактът, че все още е възможно човешки останки да лежат на дъното на Атлантическия океан.

През октомври миналата година от „Ар Ем Ес Титаник Инк." казаха, че значително са ограничили плановете си за експедицията. Това стана, след като директорът по подводни изследвания на компанията Пол-Анри Наржоле загина в имплозията на батискафа "Титан" край отломките от "Титаник" през юни миналата година.

"Титан" беше на компанията OceanGate, за която Наржоле работи като експерт, пише БНТ. Предвидено беше той да е ръководител на експедицията на „Ар Ем Ес Титаник Инк." тази година. През февруари компанията декларира в съдебни документи, че ще изпрати подводен апарат без екипаж до мястото на потъване на "Титаник" и ще снима кораба само отвън.

"Компанията няма да влиза в контакт с отломките", заявиха от „Ар Ем Ес Титаник Инк." и добавиха, че няма да опитват да извадят на повърхността артефакти или да снимат във вътрешността на кораба.