Скопие и Атина се споразумяха за името "Република Северна Македония". Република Северна Македония за всеобща употреба, което ще се прецизира с поправка в конституцията, е договорът, постигнат между Македония и Гърция в процеса на преговорите за решаване на спора за името, предаде агенция МИА.

Това съобщи на пресконференция тази вечер премиерът Зоран Заев в присъствие на всичките си министри.

Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН – македонски, macedonian. Националността е македонска (граждани на Република Северна Македония)и съответно на английски език.

С договора веднъж завинаги се потвърждават и укрепват македонската етническа и културна идентичност, македонският език, македонската националност.

С него се гарантира и сигурността на страната и се дава възможност за сигурно бъдеще на гражданите й, подчерта премиерът Заев.

Договорът ще бъде представен на всички значими политически субекти в страната, ще бъде подписан от представители на двете страни, след което следва ратификацията му в Собранието.

„Имаме историческо, вековно решение. Решавайки спора между Република Гърция и Република Македония, изграждаме приятелство между двете държави и двата народа, приятелство, което никога не е било по-голямо”, каза Зоран Заев.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство.

Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще й даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза, предаде ДПА.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Тя призова страните в ЕС да одобрят начало на преговори за членство с Македония, добавя ДПА.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!