По време на голям турнир като Евро 2024 футболната еуфория е неизбежна. Децата се втурват да пълнят тетрадки със стикери, мачовете непрекъснато се излъчват по телевизията, като дори в офисите се поставят големи екрани, на които да се следи действието по терена.

Но има много хора в Англия, за които футболът е всичко друго, но не и повод за празнуване.

Нови данни, публикувани от повече от 30 полицейски служби в Англия след искания за свобода на информацията от The Independent, разкриха зашеметяващи цифри за обаждания, свързани с домашно насилие, между 16 юни и 14 юли тази година, когато се проведе УЕФА Евро.

Обажданията, свързани с домашно насилие, са скочили с 13% над средните дневни стойности в дните на мачовете на Англия, със средно общо 3256 обаждания в цялата страна.

Това надхвърля предишни данни, които предполагат, че на всеки 30 секунди се прави обаждане до полицията, свързано с домашно насилие - обикновено 2880 обаждания на ден, според благотворителната организация за подкрепа на жените Refuge.

 

Емили, която е оцеляла след домашно насилие, вярва, че културата около футбола е оказала сериозно влияние.

„Това, което ни притеснява, е културата около футбола. Това е спорт, доминиран от мъже. Чувала съм хора да говорят неща за съпругите и приятелките на играчите и мисля, че това е узаконено във футболната култура“, допълва тя.

Беше разкрито, че Нортхамптъншир е получил най-висок процент – 5,2 на 1000 души – обаждания, свързани с домашно насилие, общо 3875 обаждания, получени през дните на мачовете на Англия на 16 юни, 20 юни, 25 юни, 30 юни, 6 юли, 10 юли и 14 юли.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK