Скандалът, предизвикан от дръзка акция на шведски активисти в подкрепа на свободата и демокрацията в Беларус, постепенно кулминира и достигна най-високо равнище в европейската дипломация. Напрежението между Швеция и Беларус се повиши, след като в началото на юли шведски цивилен самолет прелетя над беларуска територия и хвърли стотици плюшени мечета, към които бяха прикрепени призиви за свобода на словото в „последната диктатура в Европа”. Инициаторите на акцията искали по този начин да изразят солидарността си с демократичното движение в Беларус.

Посланиците на 27-те страни-членки на Евросъюза ще проведат извънредна среща, за да обсъдят решението на Минск да експулсира всички шведски дипломати, съобщи Франс прес, позовавайки се на източници от Брюксел. По думите на един от тях съвещанието, на което ЕС ще разгледа действията, които може да предприеме оттук нататък, е насрочено за петък.

Снимка: The Local

Себастиан Брабан, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, потвърди, че блокът ще обсъди ситуацията в Беларус на извънредна среща.

В петък беларуските власти експулсираха шведския посланик Щефан Ериксон, като го обвиниха, че се опитва да унищожи отношенията на страната с Швеция. Днес Минск обяви, че ще изтегли всичките си дипломати от Стокхолм и призова шведското правителство да отзове своя дипломатически персонал с краен срок 30 август.

Миналата седмица ЕС заплаши Беларус, че ще приложи срещу страната „подходящи мерки” в отговор на решението на Минск да експулсира посланика на Швеция. В свое комюнике европейският първи дипломат Катрин Аштън заяви, че приема с дълбоко безпокойство новината за експулсирането на посланик Ериксон от Беларус, което е „в разрез с правилата в отношенията между държавите”. В тази връзка Аштън посочи, че въпросът ще бъде обсъден и от Комитета за политика и сигурност в Брюксел. На свой ред шведският министър на външните работи Карл Билд заяви, че не приветства пристигането на новия беларуски посланик в Швеция.