Шведски цивилен самолет е прелетял над територията на Беларус, разхвърляйки стотици плюшени мечета с призиви за свобода на словото в „последната диктатура в Европа”.

Според информацията на шведското англоезично електронно издание The Local, самолетът е прелетял над столицата Минск рано тази сутрин в опит да се демонстрира солидарност с про-демократичното движение в Беларус. Информацията и снимките са на шведската ПиАр-агенция, провела операцията.

Снимка: The Local

Подготовката на акцията е отнела близо година и се е наложило двама от инициаторите да се запишат и да изкарат пилотски курсове.

The Local помества и интервю с пилота, извършил дръзкия полет, който подчертава че „без свобода на словото няма демокрация” - мотото под което и изпълнена операцията.

Полетът над въздушното пространство на Беларус е продължил около 1 час и 20 минути, преди самолетът да се приземи отново на територията на Литва, откъде е излетял.

Руски и белоруски интернет издания цитират официално комюнике на министерството на отбраната на Беларус, според което военните нямат информация за подобен инцидент, но ще започнат пълно разследване.