И тримата основни кандидати за поста канцлер на Германия използваха последните часове от предизборната кампания, за да спечеля доверието на тези, които все още не са решили за кого да дадат своя глас. Надпреварата е много оспорвана като последните проучвания показват разлики от 1 до 2%  между социалдемократа Олаф Шолц и консерватора Армин Лашет. Кандидатът на Зелените Аналена Бербок засега остава трета.

И тримата кандидати през последните месеци допуснаха грешки, които могат да се отразят на вота.

Когато „Зелените“ обявиха своя кандидат, Аналена Бербок бързо събра много симпатии, но последваха грешки - необявени допълнителни приходи като депутат, неточности в биографията й и плагиатство. В последните дни от кампанията в нейна подкрепа излезе Йожка Фишер. А Бербок натрупа точки. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам правителство на „Зелените“ и за това ще се боря до края“, обяви Бербок. 

Наводненията през лятото обърнаха нагласите към Армин Лашет. Негов смях, на фона на изказване на германския президент към пострадалите, се оказа фатална грешка.

Снимка: btvnovinite.bg

На телевизионните дебати Лашет не успя да спечели зрителите с риторика. Но получи подкрепа лична от Ангела Меркел. В последната си реч пред парламента Меркел открито лобира за кандидата на християндемократите. 

„Най-добрият път за страната е правителство на християндемократите с Армин Лашет като федерален канцлер“, заяви Меркел. 

В предизборната кампания Олаф Шолц беше най-убедителен. Във фотосесия използва дори жест на Меркел. А подбрани участия му спечелиха още симпатии. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имам емоции. Повечето хора имат ясна представа за тях. Аз кандидатствам за канцлер, а не за директор на цирк“, каза кандидатът на социалдемократите. 

Според анализатори именно заради Шолц социалдемократите поведоха в предварителните проучвания.  Името на финансовия министър обаче беше замесено в аферата "CumEX" за укриване на данъци. Мандата му беляза и скандал за злоупотреби на голяма компания за финансови услуги. Преди дни прокуратурата влезе в министерството по сигнал за корупция на служител.

Решаващо тази неделя е дали избирателите ще заложат на симпатиите си към някой от основните кандидати или ще гласуват за партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!