Скандал в Лондон след арести по време на бдение в памет на убита жена.

Вътрешният министър и кметът на британската столица поискаха спешна проверка след снощните сцени, разпространили се в медиите. На тях се вижда как полицията отвежда демонстрантки с белезници.

Има и призиви за оставка на шефа на полицията. 

Възгласи "Срам!" съпровождат полицаите, отвеждащи в ареста четири демонстрантки. Въпреки забраната, стотици се събраха в памет на Сара Евърард и в знак на протест срещу насилието над жени.

Разтуреното бдение предизвика остри реакции. Кметът на Лондон го определи като "неприемливо", а вътрешният министър поиска спешен доклад от полицията. Оттам оправдаха действията си с риска от заразяване.

"Полицията трябва да действа в защита на хората и това е било единственото отговорно действие. Пандемията не е приключила и такива събирания на стотици хора все още не са безопасни", каза Хелън Бол, заместник-комисар в Скотланд Ярд.

Изчезването на 33-годишната Сара Евърард, вървяла към дома си вечерта на 3 март, разтърси Великобритания. В социалните мрежи стотици жени споделиха за претърпени на улицата словесни и физически посегателства. Цветя в памет на Сара Евърард остави и херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

48-годишен полицай беше задържан и обвинен в нейното отвличане и убийство.

Случаят разтърси британското общество и предизвика десетки разкази на жени за претърпени на улицата словесни и физически посегателства.