Заместник-министърът на селскостопанското развитие и храните в Гърция Максимос Харакопулос подаде оставка в знак на протест срещу нов регламент относно срока на годност на млякото, предаде Франс прес.

Харакопулос, който бе избран за депутат от листата на управляващата партия „Нова демокрация”, се обяви против решението на министъра да одобри удължаване на срока на трайност на млякото без консултации.

„Тази процедура, по която до нас не се и допитаха, нито ни информираха, я научаваме от медиите. Тя ще улесни вноса на мляко от чужбина и ще навреди на националното производство”, смята зам.-министърът.

Според гръцките млекопроизводители реформата, която позволява по-голям срок на годност на млякото, ще доведе до по-голям внос и то на мляко от по-ниско качество от Румъния и България, заради което 300 000 души може да загубят работа.

Харакопулос посочи, че няма да постави в опасност спасяването на страната и в неделя няма да гласува против проекта за реформи, поискани от Тройката кредитори на Гърция - МВФ-ЕС-ЕЦБ.

Двете управляващи партии Нова демокрация и Пасок имат крехко мнозинство от 153 гласа от общо 300 в парламента. Приемането на законопроекта ще деблокира отпускането на близо 8,5 милиарда евро заеми на Гърция, които са й необходими, за да изплати 9,3 милиарда евро дългове до средата на май.