Косовският президент Вьоса Османи е имала проблеми на летището в столицата на Република Северна Македония, откъдето е трябвало да замине за Словения, съобщиха косовските медии, които определиха случая като „дипломатически скандал“.

Косовското президентство не посочва дали планираното посещение на Османи в Словения е било официално или частно, предава БТА.

Служител по сигурността на летището в Скопие се е опитал да вземе личния телефон на Вьоса Османи, като е имало и опит тя да бъде физически изтласкана, потвърди снощи в писмен отговор до вестник „Коха диторе“ медийният съветник на косовския президент Бекѝм Купѝна.

Той заяви, че това е в противоречие с международните практики и Виенската конвенция за дипломатически отношения и допълни, че Османи не е позволила телефонът ѝ да бъде взет, защото това би било нарушение.

 

Дамската чанта на косовския президент е била взета при проверката, въпреки че това е против правилата, информира съветникът. Екипът на косовския президент е разрешил вземането ѝ, за да може Османи да влезе във ВИП залата на летището, която предварително е била запазена чрез вербална нота от страна на косовското посолство в Скопие, както практиката го изисква.

Президентът на Косово все пак успява да се качи на самолета, но летището в Скопие не е разрешило излитането му в продължение на повече от час под претекста, че „словенската страна не позволява излитането му, защото нямало да бъде готова за приземяването му“.

Летищният оператор в Скопие излезе с позиция, че ма законово задължение да извършва проверка за безопасност на всички пътници, багажи и стоки. На такива проверки подлежат и ВИП пътници.

Албанските партии в Северна Македония осъдиха случилото се на летището.

Опозиционната СДМС обяви, че е недопустимо в продължение на денонощие МВР на Северна Македония да няма позиция по случая.

Според съобщението от МВР в Северна Македония, докато президентът на Косово Вьоса Османи преминава през граничен контрол на международното летище в Скопие, тя е била помолена да пусне телефона си и ръчния си багаж през скенер, на което човек от нейната охрана се е опитал да попречи.

Половин час по-късно на място се появява представител на охраната на председателя на парламента Африм Гаши с двама полицаи, които „започнали да заплашват служителите на летището и да питат кой е създал проблем на президента” на Косово, блъскайки полицай, работещ на граничния пункт, пише още БТА.