Сирийското правителство настоя днес турските сили да напуснат град Африн, откъдето в неделя изтласкаха кюрдските Сили за защита на народа, предаде Ройтерс.

"Съобщението на режима на турския президент, че техните нашественически сили контролират Африн, е нелегитимно", заяви сирийското външно министерство в писмо до ООН.

В писмото се казва, че Сирия настоява нашествениците незабавно да се изтеглят от сирийската територия, която са окупирали.

Същевременно Държавният департамент на САЩ изрази силно безпокойство по повод хуманитарната ситуация в Африн, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Съединените щати не действат в района на Африн и са "дълбоко обезпокоени от новините оттам през последните 48 часа", подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Науърт каза, че турската офанзива е прокудила от града голяма част от жителите му. Тя призова основните участници в конфликта – Турция, Русия и сирийският режим – да позволят на хуманитарни организации да достигнат до бежанците и да разработят програма за тяхна безопасност и доброволно връщане по домовете им.

Науърт подчерта, че САЩ имат ангажимент към своята съюзничка в НАТО Турция и нейните опасения за собствената й сигурност, но имат и ангажимент към своите партньори от Сирийските демократични сили в съвместната борба с "Ислямска държава".