За пореден ден всички си задават въпрос ще има ли военна атака срещу Сирия след поредните твърдения за използване на химическо оръжие от режима на Башар ал-Асад. Русия предупреди, че ако Съединените щати извършат въздушни удари, това може да доведе до избухването на война.

Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията.

Русия осъди поведението на Съединените щати и го определи като "опасно". Според външния министър Сергей Лавров химическата атака в сирийския град Дума е била изфабрикувана: „Разполагаме с неопровержими доказателства, че става въпрос за постановка с участието на специалните служби на държава, която в момента се мъчи да оглави русофобска кампания”.

Френският президент Еманюел Макрон по-рано отбеляза, че разполага с доказателства за вината на сирийския президент Башар ал-Асад. Париж и Лондон най-вероятно ще се присъединят към евентуални въздушни удари в Сирия, докато Берлин призовава за спокойствие.

„Ще продължим да оказваме политически натиск на Русия. Бихме искали той да се засили. Ако успеем да променим поведението на Русия, това ще е предпоставка за прекратяването на конфликта в Сирия”, коментира германският външен министър Хайко Маас.

Утре екип от международни експерти ще пристигне в Дума, за да започне своето разследване на предполагаемата химическа атака.