Сирия окачестви като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална цялост решението на САЩ да признаят израелския суверенитет върху окупираните Голански възвишения, предаде Ройтерс.

"Освобождаването на Голан с всички достъпни средства и връщането му в сирийското отечество е неотменимо право", заяви външното министерство в Дамаск. "Това решение (...) прави САЩ главния враг на арабите", се казва още в изявлението, разпространено от сирийската агенция САНА.

Говорителката на руското външно министерство заяви, че признаването от Вашингтон на израелския суверенитет върху Голанските възвишения може да влоши положението в Близкия изток.

"За съжаление това може да доведе до нова спирала на напрежение в региона на Близкия изток", каза по руското национално радио говорителката Мария Захарова, цитирана от ТАСС. По думите й решението на САЩ е "извън правното пространство" и "пренебрегва всички международни разпоредби и резолюциите на Съвета за сигурност" на ООН.

За генералния секретар Антониу Гутериш "е напълно ясно, че статутът на Голан не е променен", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Той уточни, че "политиката на ООН за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е променена", предаде Ройтерс.

Израел превзема стратегическите Голански възвишения през 1967 г. в хода на т.нар. Шестдневна война.

През 1981 г. Съветът за сигурност към ООН одобрява единодушно резолюция, според която решението на Израел "да прилага своите закони, юрисдикция и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма международен правен резултат".

В документа се настоява Израел да отмени решението си, припомниха агенциите.