Сирийската армия не е използвала химически оръжия при атаката в провинция Идлиб тази седмица или при което и да е друго нападение, заяви сирийският външен министър Уалид ал Муалем.

„Отново подчертавам, че нашата армия не е използвала химически оръжия и няма да използва химически оръжия не само срещу гражданското население, а и срещу терористите”, заяви Муалем на пресконференция в Дамаск.

По думите му Сирия се е присъединила през 2013 г. към Конвенцията за забрана на химическото оръжие и спазва своите задължения.

Той отхвърли обвиненията от западни лидери срещу Сирия, като каза, че не е логично сирийското правителство да използва такива оръжия по това време.

Според него обвиненията са отправяни от страни, известни със своята враждебност. По думите му полза от тях има най-вече Израел.

Попитан дали Сирия би приела международно разследване на предполагаемото химическо нападение, Муалем обаче отговори, че опитът от миналото „не е окуражаващ”.

В същото време израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че е „100 процента сигурен”, че сирийският президент Башар Асад лично е наредил предполагаемата химическа атака.

Запитан дали Израел трябва да се включи във войната в Сирия, Либерман отвръна: „Защо ни е да вършим нечия чужда работа? Това е отговорност на международната общност”.

Тел Авив следи много внимателно събитията в съседна Сирия. Отношенията между двете страни, които официално остават в състояние на война, са още по-обтегнати поради факта, че в борбата си срещу бунтовниците сирийският режим е подкрепян от ливанската групировка „Хизбула” и от Иран – заклети  врагове на Израел.

Смъртоносната атака в Идлиб е „много опасно, чудовищно престъпление”, коментира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, на пресконференция в Москва.

След като посочи, че използването на химически оръжия е „неприемливо”, той призова сирийската армия да предотврати попадането на такива оръжия в ръцете на терористите. Според него обаче заключенията на Вашингтон за инцидента не се базират на обективна информация.

Той каза, че данните за инцидента, предоставена от „Белите каски” не може да се смятат за достоверни и затова руската страна не е съгласна с тези заключения. „Непосредствено след трагедията никой нямаше достъп до този район и затова всякакви данни, които са се оказали на разположение на американската страна или на нашите колеги от други страни, не може да се смятат за базирани на обективни факти”, добави Песков пред журналистите.

Според него въпросът за възможността за създаване на международна комисия за разследване на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Идлиб носи технически характер.

„Основният въпрос е, че не трябва да се правят прибързани изводи. Необходим е обмен на информация, необходимо е съпоставяне на наличната информация, а изводи може да се правят едва след това, не преди това. И всякакви изводи, които се правят преди такъв обмен на информация и до провеждане на разследване, в никакъв случай не могат да се смятат за отразяващи реалността”, подчерта говорителят на президента Владимир Путин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА