Днес в Сирия се провеждат парламентарни избори. Страната избира нов парламент, докато правителството в Дамаск се бори с международните санкции и западащата икономика, след като завзе отново големи части от разкъсаната от войната страна.

Повече от 7400 избирателни секции ще се отворят в районите, контролирани от правителството, включително за първи път в бившите опозиционни крепости.

Очаква се партията на президента Башар Асад и неговите съюзници да заемат по-голямата част местата в 250-те местния парламент в третите подобни избори, които ще се проведат след началото на войната преди 9 години.

В навечерието на вота един човек беше убит, а друг ранен при два взрива в Дамаск, съобщи държавната информационна агенция САНА.

Няколко листи на кандидати бяха разрешени в цялата страна, но всяка реална опозиция отсъства, а управляващата партия “Баас” се очаква да запази мнозинството си.

Изборите, които бяха отлагани два пъти от април поради пандемията от коронавирус, идват в момент, в който повечето сирийци се притесняват от растящите разходи за живот. Много кандидати излизат с програми, обещаващи да се справят с инфлацията и да подобрят инфраструктурата, опустошена от конфликта.

Милиони сирийци, живеещи в чужбина, след бягството си от война, в която загинаха повече от 380 000 души, нямат право на глас. За първи път обаче гласуването ще се проведе в територия, завзети от правителството, включително в района на Източна Гута край Дамаск и в южната част на провинция Идлиб в северозападната част на страната.