Битката за Алепо ще реши войната в страната. Това предрече президентът Башар Асад в изявление, разпространено от държавната информационна агенция.

Боевете за надмощие във втория по големина град в Сирия не стихват вече втора седмица.

Сирийските бунтовници продължават да бележат успехи. Битката върви сграда за сграда, улица за улица.

От щаба на съпротивата обявиха, че са превзели две полицейски управления, но целта им е да сложат ръка върху местната централа на тайните служби. Там бунтовниците се надяват да се сдобият с ценна разузнавателна информация.

Междувременно продължава чуждата помощ за съпротивата. Съединените щати признаха, че са сред помагачите, а бунтовниците се похвалиха, че вече разполагат с 20 ракети с близък обсег.

„Налице са усилия за оказване на подкрепа на опозицията в битката й с режима на Асад. Това е сред областите, в които продължаваме да правим всичко възможно. Целта ни е в крайна сметка Асад да вземе правилното решение, да сдаде поста и да позволи Сирия да бъде контролирана и управлявана от сирийския народ”, каза Лион Панета.

Днес се появиха кадри от раняването на кореспондента на катарската телевизия Ал Джазира в понеделник. С помощта на бунтовниците журналистът беше преведен през границата с Турция.

Сирийските бунтовници вече разполагат и с модерно оръжие. За първи път те се сдобиха с малък брой ракети земя-въздух.

От позиционната „Свободна сирийска армия" съобщи, че е получила около 20 ракети, които са били доставени от съседна Турция.

Агенция Ройтерс коментира, че турското правителство преминава към действия след настойчивите призиви за оставката на Асад.

В същото време източници в администрацията на Съединените щати посочват, че арабските правителства, които желаят свалянето на режима в Сирия, включително Саудитска Арабия и Катар, настояват за доставката на ракети за бунтовниците.