Сирийските бунтовници се евакуират от някогашния си бастион, третият по големина град в страната Хомс, съобщи Би Би Си, като се позова на местни активисти.

По-рано през тази година около 1400 души бяха евакуирани от централната част на някогашната „Столица на революцията”, с помощта на ООН и Червения полумесец. Въпреки това, няколко хиляди бойци и цивилни (сред които и много ранени) предпочетоха да продължат борбата. След постигането на временно примирие с помощта на ООН, сега и те отстъпват.

Първите автобуси с противниците на режима на Башар ал-Асад днес напуснаха стария град и се насочиха към територии на север, които все още са под контрола на въоръжената опозиция. Според журналисти в града, бунтовниците са запалили базите си, след като са ги напуснали.

Те и семействата им с неохота напускат Хомс, който цели две години издържа на правителствената обсада. „Останалият свят ни предаде”, коментира с горчивина един от бойците в Skype преди да напусне дома си.

Очаква се до края на деня от града да си тръгнат около 2000 души, сред които – 1200 бунтовници. Сред тях са и джихадистите от близкия до „Ал-Кайда” фронт „Ал-Нусра”, които опитаха да пробият обсадата със серия от самоубийствени атаки, но не успяха.

В един от периферните квартали на Хомс все още има бунтовници, но се очаква скоро и те да напуснат града.

През последните месеци режимът на Асад постигна обрат в гражданската война срещу светската опозиция и джихадистите, отнела живота на над 150 000 души от 2011 г. насам.

Успехите се дължат както на военната помощ от Русия, така и на иранските специални части и милициите на „Хизбулла”, които повишиха значително боеспособността на правителствените сили.