Сингапур ще плаща на гражданите си, за да имат деца по време на пандемията от COVID-19, пише Си Ен Ен. Държавната помощ ще е еднократна.

Според данните в страната пандемията от новия коронавирус е накарала някои хора, които планират да бъдат родители, да отложат това във времето. Причината е, че се притесняват за доходите си.

Властите смятат, че държавната помощ ще е от полза за част от разходите, макар сумата да не е ясна все още.

Сингапур се справи доста успешно с локалната си епидемия от COVID-19, но икономическите последици са по-сериозни. Страната изпадна в рецесия, като БВП се срина с 12,6% във второто тримесечие на 2020 г., в сравнение със същия период за миналата година.

Сингапур е една от страните с най-ниска раждаемост от 1,14 раждания на жена. За да може една страна да повиши населението си този индекс трябва да бъде 2,1 деца на една жена, сочат данни на Световната банка.

Страната се опитва да обърне негативната тенденция от 80-те години на миналия век с редица кампании в помощ на раждаемостта и финансови и данъчни облаги. Въпреки това, раждаемостта продължава да пада.

По отношение на пандемията, Сингапур е една от страните, сочени за пример заради бързата си реакция срещу коронавируса. До момента в страната от COVID-19 са починали едва 27 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!