Син на герой от Аушвиц търси по съдебен ред милиони обезщетение от правителството на Полша заради екзекуцията на баща си, извършена през 1948 г. от комунистическия режим.

Делото е започнало в четвъртък, а следващото заседание е насрочено за януари. 90-годишният Анджей Пилецки твърди, че съгласно действащ полски закон за обезщетяване на пострадали от комунизма, държавата дължи 26 млн. злоти, или 5,7 млн. долара, на баща му - Витолд Пилецки, предават АП и БТА.

Капитанът от кавалерията и член на полската съпротива Витолд Пилецки доброволно се оставя през 1940 г. да бъде заловен от нацистите и вкаран в Аушвиц/Освиенцим с цел да организира там бунт и да събере доказателства за зверствата на окупаторите. През 1943 г. той избягва от лагера и пише доклад, който става за Съюзниците пръв източник на информация за положението в нацистките концлагери.

След войната Пилецки е арестуван, изтезаван и екзекутиран от назначените от Москва полски власти по обвинение, че е шпионирал в полза на задграничното правителство в Лондон. Тленните му останки никога не са намерени.

През 1995 г. посмъртно му е даден Ордена на възродена Полша. Кулминацията по реабилитирането му е през 2006 г., когато президентът Лех Качински го удостоява посмъртно с най-високото полско държавно отличие –Орденът на Белия орел.