Силни бури и предупреждение за торнадо в района на Чикаго. Студен фронт е обхванал Средния запад в САЩ, съобщи Би Би Си.

Националната метеорологична служба съобщи за поне пет случая на регистрирано торнадо, включително три в близост до град Дикалб, на около 112 км/ч западно от Чикаго.

Регистрирани са пориви на вятъра със скорост над 60 км/ч. Има съборени дървета и стълбове, голяма част от района е без ток.

Няма данни за пострадали.

Според експерти силно влияние оказва изменението на климата.

Тази седмица градовете в САЩ и Канада достигнаха рекордни февруарски температури, като преживяха горещини, подобни на летните.

В Чикаго много хора бяха навън и се наслаждаваха на необичайното време, а след това температурите бързо се понижиха до дълбоки зимни студове.

От метеорологичната служба описват обстановката в Чикаго като такава, в която лятото, пролетта, есента и зимата са „натъпкани в следващите 24 часа“. По думите им промените във времето са „абсолютно брутални“.

Множество полети на международното летище „О'Хеър“ в Чикаго бяха забавени, а близо 30 полета бяха отменени. Местни медии съобщиха, че стотици пътници са се събрали на летището, за да се подслонят.

Обилен снеговалеж, силни гръмотевични бури и градушка с размер на топка за голф са докладвани в много щати в Средния запад. Хората са посъветвани да останат на закрито.

От Департамента по околна среда в Чикаго твърдят, че драстичните температурни колебания са пример за необичайното и непредсказуемо време, което климатичните промени ще продължат да носят.