11 души са изчезнали, а десетки хиляди са евакуирани след като силни бури връхлетяха южната част на Китай, съобщават държавните медии.

През последните дни в обширната южна провинция Гуангдонг се изсипаха проливни дъждове, които повишиха нивото на реките и се стигна до наводнения.

Според местните медии така ситуация се наблюдава веднъж на столетие.

Повече от 53 000 души са преместени в цялата провинция. Над 45 000 от тях са евакуирани от северния град Цинюан в провинция Гуангдонг, който е разположен на брега на река Бей.

Очаква се проливните дъждове да продължат и днес, като метеорологичните власти прогнозират гръмотевични бури и силни ветрове в крайбрежните води на Гуандонг - морски участък, граничещ с големите градове, включително Хонконг и Шънджън.

Съседните провинции, включително части от Дзянси и Фуджиан, също ще бъдат засегнати от "краткотрайни силни валежи", предупреди националният китайски метеорологичен център.

Снимки, публикувани от държавната телевизия CCTV, показват крайбрежни разрушени къщи, и хора, приютени в наводнена обществена спортна зала.

Екстремните метеорологични условия не са непознати за Китай, но през последните години страната беше засегната от тежки наводнения, жестоки суши и рекордни горещини.