Мощен взрив проехтя тази сутрин пред консулството на Италия в Кайро и уби един човек, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки египетския здравен министър Хосам Абдел Гафар.

Египетски източници съобщиха за двама пострадали - един цивилен е един полицай, на според италиански медии ранените са четирима.

В момента на експлозията, станала в 6,20 ч. местно време, консулството е било затворено. Няма пострадали италиански граждани, съобщи в Туитър италианският външен министър Паоло Джентилони, цитиран от Франс прес. Италия не може да бъде сплашена с атентати, написа той.

Свидетели, цитирани от египетската агенция МЕНА, твърдят, че взривът е причинил много сериозни поражения на сградата, чиято фасада е частично разрушена. Щети са причинени и на околните сгради, съобщи кореспондент на ДПА. Разкъсани са и водопроводни тръби около сградата, което е довело до наводняване по околните улици.

Кръстовището, където се намира сградата на консулството, е винаги оживено, дори и в ранен част като днешния, в който е станала експлозията, отбелязва Асошиейтед прес. Според Франс прес тя е причинена от взривно устройство, заложено под паркирана наблизо кола.

Никой засега не е поел отговорност за взрива, но след свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси от армията през юли 2013 г. джихадистки атаки и атентати зачестиха.