В съседна Гърция млади хора с увреждания посвещават ежедневието си на това да отглеждат цветя и да правят букети, които да доставят на клиентите си из цяла Атина.

Социалният проект „Силата на цветята“ защитава включването на хората със специални нужди в обществото като им предлага работа, придобиване на умения и социализация.

Снимка: Facebook/@PowerofaFlower

"Всичко започна през 2018 г. с визията за интегриране на млади хора с увреждания, предимно умствени. Така че започнахме с едно дете, а сега имаме 11 работници, които са обучени не само как да отглеждат цветята, но и за работни правила - например за това да бъдат навреме, да пазят чисто, да се отнасят добре с колегите си“, разказва пред Athens Voice Васил Вуьиотис, част от инициативата.

Източник - Facebook @Power of a Flower

В цветната си градина младежите отглеждат рози, фрезии, лалета, нарциси, лавандула, салвия, градински чай. Участниците в проекта всекидневно полагат грижи за растенията като поливане, подрязване, пръскане, плевене.

Източник - Facebook @Power of a Flower

С младежите работи и психологът Варвара Ксиду.

„Ако тези млади хора не бяха тук днес, най-вероятно щяха да си седят вкъщи, без да правят нещо. Чувството, че са полезни е много важно за тяхното развитие. За родителите им също е изключително приятно да знаят, че децата им се занимават с нещо полезно и се развиват“, каза той.

Източник - Facebook @Power of a Flower

Изработените от младежите с увреждания букети се доставят до офиси, предприятия и домове на техните абонати. Всеки може да посети и физическите им магазини, като единият от тях е на летището в Атина.