Главната прокуратура на Швейцария съобщи този четвъртък, че е внесла обвинителен акт срещу банка „Креди Сюис“, която според обвинението не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария, информира „Асошиейтед прес“.

Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 г.

Прокуратурата отбелязва как след падането на комунизма известни спортисти в България са се насочили към други източници на доходи и кланове на мафията са показали интерес към множество борци. Един такъв борец, чието име не се посочва, се опитал да прави пари с трафик на кокаин и "изпиране" на парите кеш, получени от него, използвайки "мулета" за пренасянето на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 до поне 2007 г. и били използвани за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Следващата година прокуратурата започнала разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно и на директор на „Креди Сюис“, който отговарял за бизнеса на престъпната организация.

Основното престъпление на бореца било извършено през февруари 2006 година, когато той транспортирал от Барселона до Швейцария еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с нисък номинал, укрити в колата му.

Бивш директор на „Креди Сюис“, отговарящ за бизнес връзките с престъпната организация, извършил трансакциите за групата, "въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход".

Директорът - жена, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявал установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

„Креди Сюис“ е била наясно с тези неточности поне от 2004 г. Фактът, че е позволила това да продължи поне до 2008 година или дори след тази дата, е възпрепятствал или блокирал разкриването на дейностите по прането на пари, извършвани от престъпната организация с помощта на банковия директор, отбелязва прокуратурата.

Банката отхвърля обвиненията и заявява решимост да се защитава активно, се посочва в изявление на „Креди Сюис“.

Съдът може да разпореди връщане на незаконно придобитата печалба и максимална глоба от 5 милиона долара, допълва изявлението.

Вероятно обвиненията имат връзка с Евелин Банев-Брендо, който през 2007 г. беше арестуван за пране на пари от престъпна дейност чрез финансови институции в Гърция, Австрия и Швейцария. През 2014 г. женевският вестник „Льо Курие“ писа, че 20 души в конфедерацията се разследват за връзки с престъпните схеми на Брендо, а негови имоти в Монтрьо са конфискувани.