Шведската полиция разследва възможна мрежа за трафик на хора в контекста на скандала, разразил се в скандинавската държава, свързан с неочаквания прилив на български сезонни берачи на боровинки и възникналото напрежение с местното население, съобщава АФП, като се позовава за изявление на говорителя на шведската полиция Лиза Санервик.

Според информацията на шведската полиция задържан е 43-годишен мъж, заподозрян в организиране на трафик на хора.

Говорителят е уточнила, че заподозреният „се е свързал с български берачи на боровинки в тяхната страна и е обещал да им осигури храна, подслон и заплати за бране на боровинки в Швеция” - примамливо предложение на фона на изключителния сезон за продукцията на боровинки миналата година.

Той откарал цял един автобус с български сезонни работници до гора в централната част на Швеция, където им раздал палатки и практически ги оставил да се оправят сами, на фона на един много лош сезон за реколтата на боровинки тази година.

„Проблемът е, че тази година няма никакви боровинки”, уточнява  говорителят на полицията.

Шведската полиция не уточнява националността на задържаният трафикант, като се предполага, че той е шведски гражданин.

Последните седмици няколко гори в Швеция бяха „превзети” от стотици берачи на боровинки, предимно от България, които са разпънали импровизирани лагери в околностите на малко градче, практически надхвърляйки броят на жителите му.

През уикенда българското посолство в Стокхолм е започнало да оказва помощ на част от работниците да се завърнат по домовете си, но сериозен брой българи все още се намират на лагер пред сградата на посолството в Стокхолм, в очакване на някаква подкрепа.

АФП цитира източник от посолството на България, според когото българският посланик в Швеция се е срещнал с местни политици, за да намерят решение на ситуацията.

Междувременно МВнР на България разпространи информация, според която посолството в Стокхолм не разполага с необходимите средства, за да помогне на всички български граждани, бедстващи в Швеция.